Order regels

Top  Vorige  Volgende

In de opdrachtregels worden de diverse titels ingevoerd die de klant geleverd wil krijgen. U kunt individuele titels invoeren, maar u kunt ook gebruikmaken van titellijsten, zoals de aanbiedingsvolgorde in de prospecties. Als u in de ordertop een aanbieding hebt geselecteerd worden de titles uit de aanbieding al automatisch voor u ingevuld.

 

Hieronder ziet u het tabblad Opdrachtregels:

 

PAC Opdrachtbeheer regels

 

U kunt bovenin kiezen om ISBN's of EAN's weer te geven en in te vullen. Dit is alleen een invoerhulp. Het maakt voor de export niet uit.

 

LijstPijlKies een verkoopsoort in het veld Verkoopsrt. om de omzet op te registreren. Aan deze verkoopsoort is een standaard kortingspercentage en standaard transactie verwerkingscategorie gekoppeld zodat u dit niet hoeft in te vullen.
LijstPijlDruk op F5 in het ISBN/EAN veld, klik op de zoekvensterknop of vul het ISBN of EAN in indien u dit weet om het project in te voeren.
LijstPijlVul vervolgens het aantal producten in dat de klant bestelt.
LijstPijlIn de kolom Tot. ziet u het totaal dat nu al van deze titel is verkocht. Hierbij is getal in de kolom aantal al opgeteld.
LijstPijlDe verkoopprijs wordt standaard overgenomen van de informatie die aanwezig is bij het CB. Het veld verkoopprijs kan op 3 manieren zijn ingevuld:
       <CB>: dit betekent dat er geen verkoopprijs bekend is in PAC en dat de verkoopprijs van het CB wordt overgenomen
       (19,90): hier is er een verkoopprijs bekend in PAC maar de prijs die wordt overgenomen is de prijs die bij het CB geregistreerd is. Als de prijs bij        het CB wordt gewijzigd, wijzigt de prijs voor deze order ook.
       19,90: dit ziet u als u zelf een prijs invoert. Dit betekent dat deze prijs naar het CB wordt gezonden. Let op: De prijs voor deze order kan hierna        NIET meer worden gewijzigd! Als de prijs voor de uitgave alsnog lager of hoger uitvalt en dit wordt doorgegeven aan het CB, blijft deze order staan        om de aangegeven waarde. Deze wordt niet aangepast aan de prijswijziging.
LijstPijlIn de kolom Lev.vw kunt u de een specifieke leveranciersvoorwaarde selecteren voor deze regel. u doet dit door, als u in het veld staat, de knop F5 in te drukken. U krijgt nu een overzicht van relevante voorwaarden. U kunt nu de voorwaarde die u wilt selecteren.
LijstPijlHet standaard kortingspercentage is in de meeste gevallen reeds ingevuld, maar u kunt het uiteraard wijzigen in het veld Kort%. Als hier <CB> staat betekent dit dat de waarde die bij het CB bekend is wordt overgenomen. Indien u op aanbieding/titellijst invoert, dan kunt u ervoor zorgen dat het percentage wordt gekopieerd naar de regels waarvan het percentage nog niet is ingevuld. Dit kunt u in het tabblad Invoergedrag met het veld Vraag om kopiëren instellen. Als u een leveranciersvoorwaarde hebt ingesteld dan zal dit veld automatisch worden gevuld met het relevante percentage. U kunt ook gebruiken maken van de sneltoetsen die staan ingevuld onder algemene voorwaarden.
LijstPijlDe nettoprijs wordt berekend aan de hand van de verkoopprijs en het kortingspercentage. U kunt dit uiteraard ook invullen voor bepaalde netto leveringen in het veld Nettoprijs. In dat geval wordt het kortingspercentage teruggerekend.
LijstPijlHet veld Referentie wordt automatisch ingevuld met een uniek volgnr zodat hierop altijd kan worden teruggezocht, ook in de omzetverslaglegging.
LijstPijlIn het veld Ref. afn. kunt u de referentie van de klant invoeren zodat de klant de orderregel in hun rapportage kan terugvinden en tevens weer voor het controleren van de fakturen.
LijstPijlHet veld In Nota wordt standaard aangezet, zodat alle producten als backorder worden ingesteld als er geen voorraad is of als het nog niet wordt geleverd. Dit is alleen van toepassing op CB orders.
LijstPijlIn de kolom B (van Backorder) staat een rood sterretje als de regel in backorder is geplaatst. Dit vindt alleen plaats in magazijnen die onder eigen beheer vallen (interne magazijnen).
LijstPijlIn de kolom Afspr. worden afspraken getoond die zijn ingevuld bij Drukbeheer - tabblad aanbiedingstelling, waarbij vanuit gekeken naar de druk die staat aangegeven bij uitgavebeheer - verkoop in het keuzeveld 'in druk'.

 

Het veld Titel en Auteur geven de beschrijvingen weer van de producten. De Transv.c. geeft de transactie verwerkingscategorie voor onder meer het Centraal Boekhuis weer.

 

U kunt ervoor kiezen om een individuele orderregel wel of niet te exporteren naar het Centraal Boekhuis. Als u dit niet wilt doen vinkt u het veld onder de kolom Exporteren (te herkennen aan het 'save' pictogram) niet aan, anders vinkt u deze aan. U kunt ervoor kiezen om Exporteren standaard aan te vinken in Stamgegevens - verkoopsoorten (Verkoop). Meer uitleg over het exporteren van orders vindt u bij de paragraaf Orders exporteren.

 

Tot slot geeft de kolom V aan vinkje weer als de opdrachtregel reeds is verwerkt naar het centrale systeem of naar het Centraal Boekhuis of Libridis. In dat geval is de regel ook niet meer wijzigbaar.

 

ExclamationSmallOpdrachtregels zijn alleen wijzigbaar als het nog niet is verwerkt naar een ander systeem. U kunt dit controleren in de kolom V waarin een vinkje staat indien het reeds is verwerkt.

 

Onderin ziet u de voorraad en de datum van drie magazijnen bij de geselecteerde uitgave/ISBN. Gegevens van het CB zult u normaal gesproken één maal per dag inlezen en zijn dus recent, maar worden niet direct bijgewerkt. Als u gebruik maakt van de module PAC Magazijn zal de voorraadstand van interne magazijnen wel altijd up to date zijn. In dit veld wordt dan de vrije voorraad getoond (dus nadat u een orderregel heeft ingevoerd en verlaten, zal deze ingevoerde orderregel direct van de voorraad worden afgehaald).

 

ExclamationSmallDe vrije voorraad in een magazijn wordt alleen correct getoond als de inrichting correct is. Indien de vrije voorraad niet goed wordt weergegeven, controleer dan het volgende:
1.In stamgegevens - magazijnen heeft het magazijn waarop u de vrije voorraad wilt zien een vinkje in de kolom vrd reserveren.
2.In stamgegevens - verkoopsoorten (onder Verkoop) hebben de benodigde verkoopsoorten een vinkje in de kolom Leveren. Alleen voor orderregels waarin een verkoopsoort wordt gebruikt waarbij Leveren aangevinkt staat wordt de vrije voorraad afgeboekt.
3.Het ISBN moet een voorraadartikel zijn. Dit ziet in in uitgavebeheer - tabblad verkoop. Achter voorraadartikel (bovenaan de pagina) moet een vinkje staan. Alleen voor orderregels met een ISBN die een voorraadartikel is wordt de vrije voorraad afgeboekt

         

Tot slot ziet u nog de knop referentietitels. Als u een regel selecteert en u klkt op deze knop, dan verschijnt  een lijstje met hierin de referentietitels (opgegeven onder Uitgave - tabblad Aanbiedingen en referenties). Hierin staan de titelgegevens en de gegeven korting, naverkoop gegevens en de retouren.

 

ExclamationSmallIn magazijnen waar voorraad kan worden gereserveerd kunnen nu ook retouren worden ingevoerd. Deze worden op de normale manier via pakbonnen en evt (credit)fakturen afgehandeld. De reservering op voorraad loopt ook gewoon, maar daarbij moet worden aangetekend dat deze 'economische voorraad' positief kan worden terwijl deze nog niet terug op de plank zijn (Gereserveerd in order wordt negatief), maar dit is afhankelijk van de toegepaste methode: als de order pas wordt ingevoerd als de retouren binnen zijn en reeds in het magazijn liggen is er niets aan de hand.

 

Bij order kan een levering nu ook een negatieve voorraad genereren indien dit zo is ingesteld bij het magazijn (voorraad negatief toestaan = aangevinkt).