• Comprimeren (en herstellen)

Top  Vorige  Volgende

Wij raden u aan om ongeveer één keer per week uw administratie te comprimeren. Dit o.a. om onopgemerkte fouten in uw database te verhelpen. Bij regelmatige imports en veel mutaties zullen de databases zich gaan opblazen en daarbij incidenteel ongebruikte ruimte gaan gebruiken waardoor fragmentatie optreedt. Dit wordt hersteld door comprimeren. Daarnaast kan het voorkomen dat door bijv. een crash van een gebruiker u een corrupte database krijgt. Ook nu zult u de database moeten comprimeren, in dat geval eigenlijk herstellen. U kunt een database alleen comprimeren als hierin geen gebruikers meer aanwezig zijn. Comprimeren doet u als volgt:

LijstPijlNa het inloggen in het scherm administratie openen klikt u op de knop systeemfuncties.
LijstPijlKlik op de knop ingelogde gebruikers. Als er nog gebruikers ingelogd zien dient u deze eerst te verzoeken PAC te verlaten.
LijstPijlU kunt, om zeker te zijn dat niemand tijdens het comprimeren probeert in te loggen, gebruik maken van de functie inloggen toestaan onder de knop wijzigen. U stelt dit dan in op alleen super toestaan, zodat u als systeemgebruiker de actie comprimeren kunt uitvoeren, maar verder niemand toegang heeft tot de administratie.
LijstPijlMaakt u voor de zekerheid een kopie van uw database. Dit kan o.a. met de knop administratie kopiëren, onder systeemfuncties.
LijstPijlAls alle gebruikers zijn uitgelogd drukt u op de knop comprimeren. PAC zal nu alle administraties comprimeren.

 

De snelheid van het comprimeren is afhankelijk van de grootte van uw database en de snelheid van uw PC en netwerk. Houdt er rekening mee dat het comprimeren veel tijd kan innemen. Het is daarom aan te raden om dit bijvoorbeeld aan het eind van de week te doen.

 

ExclamationSmall De actie comprimeren is een zware actie. Om deze actie zo snel mogelijk uit te voeren kan het voorkomen dat Access niet meer goed communiceert met u en/of uw Windows omgeving. De balk die de vordering van het comprimeren aangeeft kan blijven steken en in het taakbeheer kan worden aangegeven dat PAC niet reageert. De actie comprimeren is echter nog wel aan de gang. Kies niet voor het beëindigen van de taak, maar wacht geduldig af. Door het voortijdig stopzetten van het comprimeren raakt uw administratie beschadigd en kunt u gegevens verliezen!