Inleiding ONIX CB

Top  Vorige  Volgende

Bij iedere aanbiedingsronde dienen bibliografische gegevens over een uitgave te worden verzonden naar het CB en via het CB ook naar het bureau ISBN. Deze gegevens kunnen worden verzonden via CB Online, waarin op een webportal alle gegevens kunnen worden ingetikt .

 

In de praktijk komt het verzenden van gegevens veelal neer op veel (overbodig) tikwerk. Alle gegevens die al in PAC staan moeten handmatig in CB online worden ingevoerd. Om deze stap te vermijden is nu voor PAC de module PAC ONIX ontwikkeld. ONIX is de naam voor de standaard die wordt gebruikt om gegevens vanuit  PAC om te zetten naar gegevens voor het CB.

 

De volgende gegevens kunnen met ONIX naar het CB worden verzonden:

 

EAN/ISBN (alleen door prefixhouder of commissionaire relatie van prefixhouder)
Titel
Subtitel
Auteur(s)
NUR
Bindwijze
Verschijningsvorm
Druk en omschrijving
Druknummer
Illustraties Ja/Nee
Aantal illustraties
Omvang (aantal pagina's – op dit moment nog niet ondersteund door CB).
Merk (Imprint)
Fondsgroep (code en omschrijving)
Vervangt uitgave (geeft aan welke uitgave een nu uitverkochte uitgave vervangt)
Zichtbaar bij afnemer (boekhandel kan gegevens inzien)
Verschijningsdatum
Verkoopprijzen

 

CB Online is nog steeds nodig voor het doorgeven van wijzigingen in de planningsgegevens. Wij zouden graag zien dat ook deze gegevens via de ONIX Module kunnen worden verzonden, maar hierover vinden nog besprekingen plaats met het CB. Verder is het vanuit het CB helaas niet mogelijk om (een deel van) uw bibliografische gegevens te wijzigen via PAC. Als u dus uw titel wilt wijzigen zult u dit nog steeds met een verzoek via de email moeten doen. Het wijzigen van uw verschijningsdatum en verkoopprijs kan wel via PAC.

 

Voor meer informatie over ONIX bij het Centraal Boekhuis kunt u ook de ONIX Brochure van het CB lezen.