Druk toevoegen

Top  Vorige  Volgende

Nadat u een uitgave heeft toegevoegd kunt u hieraan een druk toevoegen. Het toevoegen van een druk is meer dan het toevoegen van de drukgegevens (kenmerken etc.) alleen. Aan een druk zijn (afhankelijk van de modules waarover uw uitgeverij beschikt) een Calculatie en een Planning gekoppeld. Deze calculatie en Planning worden tegelijkertijd met de druk aangemaakt.

 

Als u bij iedere uitgave steeds opnieuw de gegevens over de Druk, Calculatie en Planning opnieuw moest invullen, dan kostte dat erg veel werk. Daarom maakt PAC gebruik van zogenaamde scenario's. Een scenario vult alvast een aantal gegevens in, voor zover dit automatisch kan. Zo kan bij een calculatiescenario worden  opgegeven welke calculatiecomponenten (vertaalkosten per woord, aantal pagina's etc.) van toepassing zijn. In sommige gevallen kunnen al default waarden worden opgegeven (bij vertaalkosten per woord bijvoorbeeld). U hoeft alleen nog maar de gegevens in te vullen die uniek zijn voor deze druk. Dit scheelt u dus veel werk.

 

U kunt in PAC gebruik maken van verschillende van deze scenario's. De calculatiecomponenten die u gebruikt voor een paperback kunnen verschillen van die voor een Pocket. Of die van een vertaald boek kunnen verschillen van die van een Nederlandse titel. Nadat u bent terug gekeerd naar het Projectbeheer en de knop 5 Toevoegen aan heeft geklikt (of de knop Toevoegen in Drukbeheer of de knop Nieuw in Zoeken druk) ziet u het volgende scherm:

 

PAC Druk toevoegen Zoeken hoofdscenario

 

Hier kunt u kiezen wat voor type scenario u wilt gebruiken. Als niet direct duidelijk is welk scenario u nu moet gebruiken, vraag dit dan na bij u functioneel beheerder. Als u het scenario hebt geselecteerd, klik dan op toevoegen.

 

LijstPijlEr wordt nu een venster geopend. Hier kunt u een aantal gegevens opgeven.
LijstPijlVul het veld Druk in. Dit is standaard ingevuld met het hoogste druknummer binnen de uitgave verhoogd met één.
LijstPijlU kunt vervolgens een toevoeging invullen in het veld Extra. Dit kan zijn voor een bijdruk met hetzelfde druknummer. Let op dat dit wellicht problemen kan opleveren met diverse administratie systemen. Deze zullen misschien slechts kunnen registreren tot het drukniveau.
LijstPijlSelecteer daarna het verplichte veld Druksoort. Dit staat standaard ingevuld op 'Eerste druk' bij druk 1, en 'Ongewijzigde herdruk' bij drukken hoger dan 1.

LijstPijl Klik daarna op de knop Toevoegen. Uw druk is nu toegevoegd.