Voorbeelden

Top  Vorige  Volgende

Het is erg belangrijk de plaats van uw categorieën en adresgegevens zorgvuldig te kiezen. Bij een relatieverband tussen Relatie X en Y kunt u een categorie en adresgegevens op 3 plaatsen toekennen: 1.  bij Relatie X, 2. bij Relatie Y en 3. op het verband tussen de twee relaties. Maar wanneer moet u nu waar gegevens neerzetten?

 

Om u hierbij te helpen geven we hieronder een aantal voorbeelden van een aantal type relaties en hoe u deze in PAC in moet voeren.

 

VOORBEELD 1: Auteur Karin Hanssen

Karin Hanssen is een auteur en heeft verder geen verbanden met andere relaties. Het volstaat daarom om enkel een relatie toe te voegen en bij deze relatie de adresgegevens en benodigde categorieën (Auteur) toe te voegen. U hoeft dus geen relatieverbanden aan te maken.

 

Als u nu in het relatieselectie beheer alle relaties selecteert met de categorie Auteur, dan krijgt u vervolgens het volgende etiket te zien voor Karin Hanssen.

Karin Hanssen

Straatnaam Karin 1

1000AA Amsterdam

 

VOORBEELD 2: Design Ontwerpbureau

Het kan misschien voorkomen dat u een organisatie invoert in PAC die geen contactpersonen heeft. Denk bijvoorbeeld aan een eenmanszaak. In dit geval heeft de organisatie dus geen verbanden met andere relaties. Het volstaat daarom om enkel een relatie toe te voegen en bij deze relatie de adresgegevens en benodigde categorieën (Ontwerpbureau) toe te voegen. U hoeft dus geen relatieverbanden aan te maken.

 

Als u nu in het relatieselectiebeheer alle relaties selecteert met de categorie Ontwerpbureau, dan krijgt u vervolgens het volgende etiket te zien voor Design Ontwerpbureau.

Design Ontwerpbureau

Straatnaam Design 2

1000AA Amsterdam

 

VOORBEELD 3: Vertaalbureau FRENDU met vertaler Odo Paas

In dit geval is er sprake van een relatieverband tussen twee relaties. U dient nu het volgende te doen:

1. Maak een relatie FRENDU aan (als deze nog niet bestaat). Vul hier het adres van het bedrijf in.

2a. Als de relatie Odo Paas al bestaat, klik dan op Contactpersoon koppelen

2a. Als de relatie Odo Paas nog niet bestaat, klik dan op Contactpersoon toevoegen

3. Nu opent het relatieverband. Vink nu op het relatieverband de categorie vertaler aan. Odo Paas is namelijk contactpersoon van FRENDU in de rol van vertaler.

 

Als u nu in het relatieselectiebeheer alle relaties selecteert met de categorie vertaler, dan krijgt u vervolgens het volgende etiket te zien voor Odo Paas.

FRENDU

t.a.v. De Hr. O. Paas

Oranjelaan 24A

2918AZ Haarlem

 

PAC Relatie relatieverband voorbeeld3

 

VOORBEELD 4: Vertaalbureau FRENDU met (thuiswerkende) freelance vertaler Paul Waanders

In dit geval is er sprake van een relatieverband tussen twee relaties. U dient nu het volgende te doen:

1. Maak een relatie FRENDU aan (als deze nog niet bestaat). Vul hier het adres van het bedrijf in.

2a. Als de relatie Paul Waanders al bestaat, klik dan op Contactpersoon koppelen

2a. Als de relatie Paul Waanders nog niet bestaat, klik dan op Contactpersoon toevoegen

3. Nu opent het relatieverband. Vink nu op het relatieverband de categorie vertaler aan. Paul Waanders is namelijk contactpersoon van FRENDU in de rol van vertaler.

4. Bij een contactpersoon wordt standaard het bezoekadres overgenomen van de hoofdrelatie (het vertaalbureau). Paul Waanders werkt echter als freelancer vanuit huis. Het adres moet daarom worden overgenomen van de subrelatie. Klik op de knop Adres in het tabblad bezoek en wijzig gelijk aan hoofdrelatie in gelijk aan subrelatie. Dit herhaalt u voor de overige adressen (Post, Aflever en Faktuur). Als het adres veld nu leeg is, dan dient u bij de relatie Paul Waanders het adres nog in te vullen.

 

Als u nu in het relatieselectiebeheer alle relaties selecteert met de categorie vertaler, dan krijgt u vervolgens het volgende etiket te zien voor Paul Waanders.

FRENDU

t.a.v. De Hr. P. Waanders

Wilhelmuslaan 15

2635AA Dieren

 

PAC Relatie Relatieverbanden voorbeeld4

 

 

VOORBEELD 5: Professor Chiel Geerten werkt in zijn functie als professor bij de Universiteit als auteur voor het fonds educatief, maar is ook zelf auteur van fictieboeken.

In dit geval is er sprake van een relatieverband tussen twee relaties. U dient nu het volgende te doen:

1. Maak een relatie Universiteit aan (als deze nog niet bestaat). Vul hier het adres in.

2a. Als de relatie Chiel Geerten al bestaat, klik dan op Contactpersoon koppelen

2a. Als de relatie Chiel Geerten nog niet bestaat, klik dan op Contactpersoon toevoegen

3. Nu opent het relatieverband. Vink nu op het relatieverband de categorie auteur en de categorie educatief aan. Chiel Geerten is namelijk als auteur & educatief verbonden aan de universiteit.

4. Sluit vervolgens het relatieverband en open de relatie Chiel Geerten. Vink hier de categorie auteur en fictie aan. In zijn vrije tijd is Chiel Geerten dus auteur van fictie. Zijn fictie titels hebben niets te maken met zijn werk voor de Universiteit. Daarom worden deze categorieën op de relatie zelf geplaatst, en niet op het relatieverband.

 

Als u nu in het relatieselectiebeheer alle relaties selecteert met de categorie auteur én de categorie educatief, dan krijgt u vervolgens de volgende etiket te zien voor Chiel Geerten:

Universiteit

t.a.v. Chiel Geerten

Straatnaam Uni 3

1000AA Amsterdam

 

Als u nu in het relatieselectiebeheer alle relaties selecteert met de categorie auteur én de categorie fictie, dan krijgt u vervolgens de volgende etiket te zien voor Chiel Geerten:

Chiel Geerten

Straatnaam Chiel 3

1901AA Castricum