Calc.royaltyscenariobeheer

Top  Vorige  Volgende

In de uitgeverij wordt vaak gewerkt met standaard contracten per uitvoering (ISBN, Uitgave, verschijningsvorm). Daarom kunt u enkele modelcontracten, scenario's, aanmaken en gebruiken tijdens het toevoegen van de uitgave. Zo hoeven vrijwel geen aanpassingen worden gedaan, tenzij natuurlijk een maatcontract is opgezet. Dan kunt u het onder uitgavebeheer (of via de calculatie) alsnog wijzigen. Gebruik de knop CalcRoyaltycontractscenario onder Systeem om het royaltycontractscenario te openen:

 

PAC Stam CalcRoyaltycontractscenario

 

In het bovenste deel van het venster kunt u de omschrijving en de volgorde in keuzelijsten invullen.

 

LijstPijlVul een duidelijke Omschrijving in. Let op dat u ook bijvoorbeeld auteur en/of vertaler kunt vermelden als dit al dan niet in het contract voorkomt.
LijstPijlGeef een Volgorde in om de plaats in keuzelijsten vast te leggen.

 

Daaronder kunt u de staffels invoeren per type contract en verkoopsoort/kanaal. Vaak zal het voorkomen dat alleen voor de verkoopsoort boekhandel (+ evt export/België) een staffel wordt gebruikt, maar met dit model kunt u voor alle verkoopsoorten in principe een staffel vastleggen. Naast staffels kunt u ook gewone regels maken met percentages of waarden over alle omzet.

 

Op dit moment kunt u kiezen uit twee contracttypen in veld Type, te weten auteurscontract en vertalerscontract, maar dit is uitbreidbaar. Deze kunnen door elkaar lopen qua treden en percentages. U hoeft dus niet ingewikkeld tredes en percentages te combineren tot één gecompliceerde staffel.

 

U heeft de mogelijkheid om meermalen een Verkoopsoort te kiezen. Dit zijn echter verkoopsoorten die u in het contract wilt vastleggen en hoeven niet overeen te komen met de werkelijke verkoopsoorten in de calculatie. Op deze manier heeft u de mogelijkheid om alle verkoopsoorten van de calculatie te combineren tot één verkoopsoort voor de royalty, te weten Alle. Of tot bijvoorbeeld Boekhandel en Export, die eigenlijk bestaat uit de calculatieverkoopsoorten Aanbieding, Naverkoop en Export. Dit is vooral handig voor staffels en het bepalen van de huidige trede.

 

De Boventrede van een regel bepaalt dat tot en met die afzet een bepaald percentage geldt (vanaf een eventueel vorige trede). Dus in bovenstaande venster wordt bij de eerste vier regel het volgende bedoeld:

 

 de eerste        4000        4%

4001t/m        6000        5%
6001t/m        8000        6%
8001 en daarna        7%

 

Door een onmogelijke afzet als boventrede in te vullen (999.999.999) wordt de laatste regel beschouwd als 8001 en daarna (hoger).

 

Op deze wijze (boventrede 999.999.999) kunnen ook de verkoopsoorten worden ingevuld die geen staffel nodig hebben. Dat betekent bij de vijfde regel:

 

Voor alle verkopen        3,5%

 

Voor vertalerscontracten waarover voor de eerste paar duizend vaak geen royalty wordt berekend, kan dit dus met deze systematiek eenvoudig worden opgelost, zie de achtste en negende regel:

 

Voor de eerste 100000%, geen royalties
Daarna                2%

 

Vervolgens heeft u de mogelijkheid om de Berekenwijze te kiezen. U heeft de mogelijkheid tussen:

 

Bruto%Ex        : Percentage over bruto (omzet) excl BTW
Bruto%In        : Percentage over bruto (omzet) incl BTW
Netto%Ex        : Percentage over netto (omzet) excl BTW
Netto%In        : Percentage over netto (omzet) incl BTW
Prijs/ex        : Vast bedrag per exemplaar

 

Tot slot kunt u in de kolom Waarde de prijs per exemplaar of het percentage invullen, al naar gelang de keuze bij Berekenwijze. Als u in het venster Staffels gaat staan dan worden alle opmaaktekens, zoals %, tijdelijk niet getoond tot u weer uit dit venster stapt.